Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maru 123
    RS
    • 2008
    • 4660

tatakuby, jestem pewny. 10% :wink:
    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• tatakuby
      Ambiente
      • 2009
      • 137

już jasne, jeden z produktów był w promocji i od niego nie odliczają rabatu :P

Komentarz

• Maru 123
        RS
        • 2008
        • 4660

tatakuby, mówiłem że działa :P tak z ciekawości co zamówiłeś?
        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• _Jakub
          Ambiente
          • 2009
          • 114

[quote="Big"]
          Zamieszczone przez _Jakub
          Jaki wosk będzie dobry z oferty Meguiars ?
          Mysle ż ew twoim wypadku najlepiej sprawdzi sie wosk oznaczony #16: http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=380
          Jest to natruralny wosk z dodatkie Carnauba. Co w Twoim wypadku ważne jest bardzo trwały (oczywiscie pod warunkiem mycia auta nieagresywanymi szamponami lub pianami aktywnymi).

Hm, pianą aktywną to raczej myję na myjni. To mimo wszystko brać ten ?

[ Dodano: Wto 27 Paź, 09 11:42 ]
          Czy wy myjecie dokładnie i konserwujecie komorę silnika przed zimą i po zimie ? Jeśli tak to czym ? I czy można to zrobić samemu ?
          Pozdrawiam

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

I czy można to zrobić samemu ?
            Można tylko trzeba bardzo uwazać. Czyścić przy zimnym silniku (Nigdy od razu po jeździe !!) . Stosować raczej delikatny strumien wody i osłonić moduł kopa sterujacego (np. okręcić go dobrze reklamówką).
            Jeśli tak to czym ?
            Sa specjalne środki do czyszczenia komory silnika z silnego zabrudzenia np. te: http://www.meguiars.pl/shop/index.ph...18ab4eea229275
            Jesli chodzi o przywrócenie naturalnego wygladu plastikowym pokrywom silnika to można stosowac te same środki co do wewnętrznych plastików.

[ Dodano: Wto 27 Paź, 09 12:20 ]
            _Jakub, nie ma znaczenia jaki wosk weźmiesz. Agresywne aktywne piany lub szampony (a takie są stosowane przez 99% komercyjnych myjni gdzie liczy sie sztuka i kasa a nie efekt) są zabójcze dla wosków !! Po prostu je rozpuszczaja i spłukuja z nadwozia. Dlatego tak bardzo wazne jest mycie nawoskowanego auta szamponem lub piana o neutralnym Ph.
            Z tego co mi wiadomo to nieźle z żrącymi szamponami i pianami radzi sobie wosk Collonite 476 koszt 99zł za puszkę. Ale nie oczekuj cudu. Po 3-4 myciach żrącą piana z woku na nadwoziu raczej nic nie zostanie, podczas gdy pprzy myciu szamponem o neutralnym Ph wosk taki jak Megs #16 lub Colli 476 będą utrzymywały sie na nadwoziu do 6 miesięcy.

A tak wogóle to nie wiem czy bardziej interesuje cię sealent (czyli sztuczny wosk) czy wosk naturalny?
            Myślę ze jeśli chodzi ci o zimę to lepszy będize naturalny wosk z dużą zawartością carnauby. Będzie on bardziej wytrzymały nić sealent.
            Czarny Elegance

Komentarz

• _Jakub
              Ambiente
              • 2009
              • 114

Zamieszczone przez Big
              I czy można to zrobić samemu ?
              Można tylko trzeba bardzo uwazać. Czyścić przy zimnym silniku (Nigdy od razu po jeździe !!) . Stosować raczej delikatny strumien wody i osłonić moduł kopa sterujacego (np. okręcić go dobrze reklamówką).
              Jeśli tak to czym ?
              Sa specjalne środki do czyszczenia komory silnika z silnego zabrudzenia np. te: http://www.meguiars.pl/shop/index.ph...18ab4eea229275
              Jesli chodzi o przywrócenie naturalnego wygladu plastikowym pokrywom silnika to można stosowac te same środki co do wewnętrznych plastików.

[ Dodano: Wto 27 Paź, 09 12:20 ]
              _Jakub, nie ma znaczenia jaki wosk weźmiesz. Agresywne aktywne piany lub szampony (a takie są stosowane przez 99% komercyjnych myjni gdzie liczy sie sztuka i kasa a nie efekt) są zabójcze dla wosków !! Po prostu je rozpuszczaja i spłukuja z nadwozia. Dlatego tak bardzo wazne jest mycie nawoskowanego auta szamponem lub piana o neutralnym Ph.
              Z tego co mi wiadomo to nieźle z żrącymi szamponami i pianami radzi sobie wosk Collonite 476 koszt 99zł za puszkę. Ale nie oczekuj cudu. Po 3-4 myciach żrącą piana z woku na nadwoziu raczej nic nie zostanie, podczas gdy pprzy myciu szamponem o neutralnym Ph wosk taki jak Megs #16 lub Colli 476 będą utrzymywały sie na nadwoziu do 6 miesięcy.

A tak wogóle to nie wiem czy bardziej interesuje cię sealent (czyli sztuczny wosk) czy wosk naturalny?
              Myślę ze jeśli chodzi ci o zimę to lepszy będize naturalny wosk z dużą zawartością carnauby. Będzie on bardziej wytrzymały nić sealent.
              Bazując na instrukcji jest mowa o wosku stałym - to, który to z nich ? Co do tych środków do silnika to są one zarówno czyszczącze jak i konserwujące jednocześnie ? I 3 pytanie musi to być strumień wody, czy wystarczy przetrzeć co się da mokrą szmatką ? Jeśli chodzi o zabezpieczenie to rozumiem, że tą reklamówkę mam nałożyć na alternator ?
              Pozdrawiam

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Bazując na instrukcji jest mowa o wosku stałym
                Wosk stały to wosk w formie pasty. Tyle tylko że nie wiem po jaka chorobę napisali w instrukcji, że ma to być wosk stały skoro wosk w płynie ma DOKAŁDNIE takie same właściwiości.
                Co do tych środków do silnika to są one zarówno czyszczącze jak i konserwujące jednocześnie
                Jak widzisz osobne środki są do czyszczenia osobne do konserwacji.
                musi to być strumień wody, czy wystarczy przetrzeć co się da mokrą szmatką ?
                To zależy od tego jak silne masz zabrudzenia. Jeśli jest to tylko przykurzenie to wystraczy przetrzec szmatką.
                Jeśli chodzi o zabezpieczenie to rozumiem, że tą reklamówkę mam nałożyć na alternator ?
                Altermator też radzę osłonić, ale ja miałem na myśli moduł centralnego kompa sterujacego silnikiem.
                Czarny Elegance

Komentarz

• Maru 123
                  RS
                  • 2008
                  • 4660

_Jakub, tu możesz się zapoznać po kolei co i jak :wink: świetny tekst i super foto relacja :wink:

1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• _Jakub
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 114

Zamieszczone przez Big
                    Zamieszczone przez jama89
                    a ja mam aplikator z megsa taki fioletowy (dostalem gratis przy zakupie ntx ), dobry?
                    Dobry, dobry, to to samo co żólte aplikatory. Idealny do wosku.
                    Dla laika. Rozumiem, że nakładam trochę wosku na ten aplikator (też mam taki fioletowy), rozsmarowuje go nim po samochodzie, czekam lub nie - jak widać zdania są podzielone i wycieram tylko pytanie czym, muszę mieć ręcznik w microfibry czy mogę wytrzeć np drugą stroną tego aplikatora ?
                    Pozdrawiam

Komentarz

• Maru 123
                      RS
                      • 2008
                      • 4660

_Jakub, nakładasz tym aplikatorem, czekasz aż wosk wyschnie i polerujesz miękką mikrofibrą. imm bardziej miękka tym lepiej i łatwiej będzie ci polerować. jeśli kupujesz mikrofibrę np. w markecie to pamiętaj aby bezwzględznie usunąć od razu metkę która może rysowaxć lakier :wink:
                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• _Jakub
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 114

Zamieszczone przez Maru 123
                        _Jakub, nakładasz tym aplikatorem, czekasz aż wosk wyschnie i polerujesz miękką mikrofibrą. imm bardziej miękka tym lepiej i łatwiej będzie ci polerować. jeśli kupujesz mikrofibrę np. w markecie to pamiętaj aby bezwzględznie usunąć od razu metkę która może rysowaxć lakier :wink:
                        Sorry, że męczę ale skąd wiedzieć jak jest opakowana czy jest miękka. Z Meguiars nie zamierzam kupować bo to przegięcie, minimum 30 PLN za ręczniczek. I jeszcze jedno, czym nałożyć na aplikator ten wosk: http://houseofwax.pl/product_info.ph...&products_id=1
                        Pozdrawiam

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

czym nałożyć na aplikator ten wosk
                          Wkładasz aplikator do puszki i delikatnie nabierasz na niego wosk. _Jakub, sorry ale zadajesz naprawdę dziwne pytania :? Nigdy w swoim życiu nie woskowałeś jakiegokolwiek samochodu ??
                          Czarny Elegance

Komentarz

• arturas03
                            L&K
                            • 2009
                            • 1298
                            • Toyota
                            • AGN 1.8 20V 125 KM
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Big, Nie dziw się człowiekowi. Ja nie woskowałem, bo nie miałem jeszcze takiego ładnego i nowego autka :lol: i się dopiero uczę dbania o estetykę skodinki.
                            Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                            Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• Maru 123
                              RS
                              • 2008
                              • 4660

_Jakub, wosk nakładasz tak jak napisał Big, . ściereczkę możesz kupic taką http://www.janniezbedny.pl/produkt.php?podkategoria=21
                              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• _Jakub
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 114

Zamieszczone przez arturas03
                                Big, Nie dziw się człowiekowi. Ja nie woskowałem, bo nie miałem jeszcze takiego ładnego i nowego autka :lol: i się dopiero uczę dbania o estetykę skodinki.
                                Dokładnie. Również nie woskowałem.

[ Dodano: Sro 28 Paź, 09 11:43 ]
                                _Jakub, wosk nakładasz tak jak napisał Big, . ściereczkę możesz kupic taką http://www.janniezbedny.pl/produkt.php?podkategoria=21
                                To chyba najlepsza będzie ta druga w kolejności od góry, prawda ?
                                Pozdrawiam

Komentarz

• Maru 123
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4660

_Jakub, lub 6 od góry :wink:
                                  1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Dokładnie. Również nie woskowałem.
                                    Nie no o.k. . Tylko po prostu nie myslałem, że ktoś mógł nigdy nie woskować auta. Ja pamiętam że majac jakieś 13-14 (a było to przełom lat 80/90) lat woskowałem i czyściłem rodziców Renault 5, jak dobrz epamietam używałem wosku w płynie firmy plastmal
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Marx
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 865

szybkie pytanie - zestaw neutralny szampon + wosk zabezpieczejacy na min 3 miesiace (czyli niekoniecznie najdrozszy) - za ile i gdzie?

Komentarz

• Marx
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 865

z przesylkami ponad 150zl, bardzo drogo. Cos tanszego poprosze.

Komentarz

• Deco
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 612

Zamieszczone przez Marx
                                          szybkie pytanie - zestaw neutralny szampon + wosk zabezpieczejacy na min 3 miesiace (czyli niekoniecznie najdrozszy) - za ile i gdzie?
                                          No jak min 3 miesiące to musi być ten z droższych. Te tańsze to starczają na miesiąc.

Komentarz

• zpluta
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1194

A ja, kurczę, mam już ten wosk jakiś czas i zastanawiam się czy dane mi będzie go nałożyć. Do dyspozycji mam w sumie tylko soboty. W ostatnią lało cały dzień a w najbliższą ma u nas być 2 stopnie A stary już z dachu i z maski zlazł
                                            :

Komentarz

• Maru 123
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 4660

Marx, na szampon masz rabat 10% na hasło OctaviaPolskaKlub
                                              a wosk jest naprawdę dobry i wydajny i nie ma sensu kupować nic innego. c z tego że kupisz wosk na stacji benzynowej za 30zł skoro wytrzyma on max 3-4 tyg. ten wytrzyma 3-4 miesiące! pozatym zrobisz tym woskiem auto z 20razy
                                              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

a wosk jest naprawdę dobry i wydajny i nie ma sensu kupować nic innego
                                                Zdecydowanie popieram NIe ma sensu "oszczędzać" na wosku. Tym bardziej ze chcesz cos co wytrzyma przez co manjmniej 3 miesiace. Niestety ale jakośc kosztuje i musisz się z tym liczyć.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Marx
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 865

to sie zdecydujecie czy starcza ma 3-4 miesiace czy na pol roku. Pisalicie ze na pol roku, to stwierdzilem ze wole zaplacic polowe kasy aby wystarczyl na 3 miesiace...
                                                  20 aplikacji, 2x w roku, to mam zapas na 10 lat, to chyba jednak lekka przesada...

Komentarz

Pracuję...